Speciální slavkovská piva

Jaro

SLAVKOVSKÝ VÍDEŇSKÝ LEŽÁK

Pivo – světlý ležák, EPM: 12 % hm. Obsah alkoholu: 5 % obj.

Složení: pitná voda, ječné slady (1C), chmelové pelety

Tento druh piva označovaný také jako Vienna Lager přišel na svět díky vídeňskému pivovarníkovi Antonu Dreherovi. Ten začal experimentovat se spodním kvašením a se sladem, který nechal sladovat déle za vyšších teplot než obvyklé světlé slady. Dnes se tento označuje jako vídeňský. Slavkovský vídeňský ležák je pivem vařeným jen z tohoto sladu a je tedy 100% single malt. Vyznačuje se jantarově měděnou barvou, střídmou hedvábnou sladovostí s oříškovým podtónem a kořeněnou chutí. Tento šarmantní gentleman je dokonalým společníkem grilovanému telecímu, jehněčímu a především kuřecímu masu, královskou symbiózu docílíte s příjemně kořeněným jídlem. Velice interesantní je paradoxně spojitost s mexickou kuchyní.

Léto

SLAVKOVSKÝ HELLES

Pivo – světlý ležák, EPM: 12 % hm. Obsah alkoholu: 5 % obj.

Složení: pitná voda, ječné slady (1C), chmelové pelety

Jedná se o osvěžující sladový ležák často dostupný na jihu Bavorska a v Mnichově. Decentně hořké pivo se střední plností těla, středním řízem a vysokou pitelností. Svojí velmi světlou barvou, hustou sněhobílou pěnou a výraznou sladovou vůní se rozhodně nenechá zahanbit před Bavorskými kolegy. Poznejte další světový (německý) pivní styl, který Vám přiblíží právě Slavkovský Helles. K tomuhle příjemnému pivu nelze doporučit nic jiného než Bavorské vdolečky, tamní sekanou či bílé klobásy s kyselým zelím a kmínovým pečivem.

Podzim

SLAVKOVSKÝ KAŠTAN

Pivo – polotmavý ležák, EPM: 11 % hm. Obsah alkoholu: 4,4 % obj.

Složení: pitná voda, ječné slady (1C), chmelové pelety

Polotmavý ležák uvařený ze tří druhu ječných sladu (plzeňský, bavorský, karamelový) dekokčním způsobem na dva rmuty. Chmeleno odrůdami Sládek a Hallertau. Středně hořké pivo s hustou bílou pěnou s velice příjemnou vůní chmele a lehkými tóny karamelu. Svojí žlutočervenou barvou připomíná opadané podzimní listí a je vskutku malebným nápojem hodícím se k přivítání podzimu. Plné tělo, nižší říz a vysoká pitelnost Slavkovského kaštanu svádí k opakovanému napití. Polotmavé ležáky se doplňují s tomatovými omáčkami a s pokrmy, kde se nešetří oreganem, bazalkou, fenyklem nebo perníkem.

Zima

SLAVKOVSKÝ RUSSIAN IMPERIAL STOUT

Pivo – tmavé speciální svrchně kvašené, EPM: 16 % hm. Obsah alkoholu: 7 % obj.

Složení: pitná voda, ječné slady (1C), chmelové pelety

Russian Imperial Stout vznikl v době panování carevny Kateřiny Veliké, která si chuť tohoto Stoutu natolik oblíbila, že si ho nechala dovážet do Ruska. Tmavá až sametově černá barva, komplexní bohatá vůně, ve které lze odhalit pražený sladový tón a řadu jiných ovocných tónů je volnou adaptací Slavkovského pivovaru na daný pivní styl. V plném a lahodném těle piva jsou zastoupeny pražené tóny, ovocné estery a příjemná chmelová hořkost. Doznívání muže působit jako sušší, pro někoho naopak sladké a hřející díky své alkoholové síle. Tohle pivo se opravdu hodí k onomu legendárnímu kaviáru nebo mořským plodům. Snoubí se i s pokrmy grilovanými a především uzenými. Pokud chcete Russian Imperial Stout přiřadit k dezertu, uděláte jen dobře.